POSTURAL TRÄNING

Postural träning grundar sig i att rakställa kroppen och stärka den posturala muskulaturen (kroppens hållningsmuskler).


När dom posturala musklerna är aktiva blir hållningen avslappnad och belastningen fördelas genom kroppen på ett optimalt sätt. I dagens samhälle ser vi en hel del felaktiga kroppsställningar och rörelsemönster som är en stor grundorsak till mycket av vår smärtproblematik.


Vad är Posturala muskler?

Posturala musklerna sitter djupt i kroppen och är avsedda att arbeta för dig dygnet runt. Deras främsta funktion är att hålla skelettet upprätt i stående och i sittande samt i rörelse. Hos en människa som har en funktionell kropp kommer de flesta musklerna som inte är de posturala att kunna vara helt avslappnade när man står eller sitter. Alltså ska du kunna stå och sitta långa stunder och samtidigt kunna känna dig "lätt" & avslappnad utan smärtor i kroppen.


De sekundära musklerna använder vi när vi är i rörelse  t.ex. när vi går, lyfter etc. Dom här musklerna hjälper de posturala musklerna att hålla kroppen i en stabil rörelse.

Rörelsemusklerna (de sekundära) är ytliga, stora och starka muskler som hjälper oss vid tunga och starka lyft. Dom ger oss mycket kraft och explosivitet men är tyvärr inte uthålliga och fungerar endast under en kortare tid. Det är oftast dom här musklerna som de flesta stärker upp när man tränar på gymmet.  Att ha ett samarbetet mellan posturala och sekundära  muskler,  är grunden för att kroppen ska kunna fungera optimalt. 


Hur går träningen till?

Genom små och enkla övningar korrigerar vi hållningen och ett rörelsemönster startar vilket ger sätter igång kroppen till självläkning och ofta försvinner symptomen  både kort- och lång sikt.

Det som skiljer postural träning från annan traditionell träning, är att den fokuserar på att se över grundorsaken till smärtan och inte enbart på att lindra symptomen. Vi ser din kropp som en enhet och kommer analysera hur olika delar påverkar varandra.


Träningen strävar efter:

  • Smärtfria rörelser i kroppen

  • Hållningsstabilisering - stärka posturala muskler

  • Bättre balans

  • En kommunikation med muskler som ger en god kroppsuppfattning och kontakt.

  • Närvaro och känsla av "antigravity".
Hur kan du börja med postural träning?

Maria Cerboni delar postural träning både som onlinekurser samt håller privata sessioner där du får ett skräddarsytt program med övningar och hemuppgifter som enkelt kan utföras i ditt hem.  För mer information om individuelt program läs nedan. Nästa gruppträning online startar i september 2024, men innan dess håller vi workshops - håll utkik på hemsidan.


Postural Träning - PT- session - Individuellt program 80 minuter


En session består av:
  • Utförlig analys av din kroppshållning.
  • Funktionstester. 
  • Samtal om din situation, eventuella skador och din  målsättning. 
  • Efter varje session får du med dig ett skräddarsytt träningsprogram med instruktioner som syftar till att korrigera din hållning och få en mer funktionell kropp. 
Pris 1850 kr / session. (Göteborg / Onsala / Kungsbacka) Vid resor utanför området tillkommer milersättning.


POSTURAL TRÄNING ONLINEKURS

Nästa onlinekurs startar upp i september 2024.  Vi tar just nu endast emot privata-sessions. För bokning kontakta: info@corpo.se